Sprawozdanie z działalności GOK za 2013 r. oraz za I kwartał 2014 r.

sprawozdaniegokPlacówka kultury to instytucja społeczna zaliczana do grupy instytucji wychowawczych i edukacyjnych. Działa na podstawie Ustawy o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej ( Dz. U. Z 2001r. Nr 13 poz. 123) oraz Ustawy o finansach publicznych (Dz. U. Z 2005 r. nr 249 poz. 2104).

W roku 2013 odbyły się następujące imprezy zorganizowane przez Gminny Ośrodek Kultury:

6.I. 2013r. - „Wieczór kolęd” - koncert w wykonaniu Towarzystwa Śpiewaczego „Lira” - uczestniczyło ok. 100 osób;

13.I.2013r. - XXI Finał WOŚP - pokaz Ratownictwa techniczno-medycznego w wykonaniu OSP Stanisławów oraz Ratowników ZHP,  JASEŁKA w wykonaniu dzieci z Szkoły Podstawowej  w Stanisławowie z klas „0”B i „0” C, pokaz Mody w wykonaniu młodzieży z Gimnazjum  w Stanisławowie, koncert Magdy Beredy,   koncert Orkiestry Dętej Gminnego Ośrodka Kultury w Stanisławowie, licytacja orkiestrowych gadżetów,  koncert młodzieżowego zespołu NAPIĘCIE, ŚWIATEŁKO DO NIEBA, dyskoteka;

15.I.2013r. - Konferencja „Wielki Gościniec Litewski” prowadzona przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Mińskiej;22.I.2013r. - Olimpiada Wiedzy Rolniczej;

16 -27.I.2013r. - „Ferie w GOK” - ferie z całodziennym wyżywieniem (II śniadanie i obiad, podwieczorek), z  fachową opieką (wolontariat), wpłata dziecka 40 zł, – w programie zajęć: gry, zabawy, konkursy oraz turnieje bilardowe i tenisa stołowego. Zajęcia pod okiem artystów rękodzieła ludowego – dzieci robiły lalki ze sznurka, uczyły się gotować. Odbył się seans filmowy, wyświetlono film „Epoka lodowcowa 4” oraz spektakl teatralny „Pipi Wędrowniczka”- z oferty skorzystało 35 dzieci;

3.II.2013r. -  Bal karnawałowy dla dzieci.

17.III.2013 r. - wyjazd do Teatru Kwadrat w Warszawie - spektakl „ Co ja panu zrobiłem Pignon?” - 50 osób;

11.IV.2013r. - wyjazd do sali Kongresowej w Warszawie - koncert Wielkiej Orkiestry Rosyjskiej Radia i Telewizji - 54 osoby;

29.VI.2013r. -  Turniej szachowy „NA POCZĄTEK WAKACJI.

29.VI.2013r. - wycieczka turystyczna „SZLAKIEM TATARSKIM” - Trykocin, Białystok, Supraśl, Kruszyniany - 38 osób;

5-14.VIII. 2013r. - „BAJKOWE WAKACJE” - spotkania dla dzieci. W programie spotkań: zajęcia integracyjne, spacery po Stanisławowie i zajęcia ruchowe na boisku, tworzenie obiektu artystycznego, elementy edukacyjne - poznawanie zasad łączenia barw, kolory i odcienie, „usłysz, co czujesz”, panorama miasta - malarska interpretacja miejsca zamieszkania. Uczestniczyło 21 dzieci.

10.VIII.2013r. - KINO POD CHMURKĄ - projekcja filmu „STEP UP 4” w stanisławowskim parku;

17.VIII.2013r. - Dożynkowy Turniej Szachowy - nagrody ufundowane przez GOK wręczono podczas trwania Dożynek Gminnych 2013;

18.VIII.2013r. - DOŻYNKI GMINNE 2013 - organizacja konkursu „Potrawy regionalne”.

21-28.VIII.2013r. -  wypoczynek letni dla dzieci i młodzieży w Piwnicznej Zdrój - w programie wyjazdu odbyły się piesze wycieczki górskimi szlakami turystycznymi na Niemcową i Wielkiego Rogacza, wycieczka autokarowa do Krynicy, wjazd wagonikiem na Górę Parkową, ogniska, dyskoteki, gry, zabawy i konkursy. W ośrodku wypoczynkowym dostępne były : siłownia, boiska do gier zespołowych, plac zabaw, basen letni, piłkarzyki, bilard, stół do tenisa stołowego. Uczestniczyło 48 osób,

1.IX.2013r. - Dożynki na Jasnej Górze w Częstochowie - wyjazd mieszkańców gminy z wieńcem dożynkowym. Uczestniczyło 54 osoby.

14.IX.2013r. -  przegląd zespołów ludowych w Ludwinowie - Towarzystwo Śpiewacze „LIRA” zdobyło I miejsce.

21.IX.2013r. - Spacerkiem po Stanisławowie „Poznajemy historię i zabytki Stanisławowa” - wędrówka z przewodnikiem z okazji obchodów 490-lecia Stanisławowa – 25 osób.

21-22.IX.2013r. - DNI STANISŁAWOWA - oprawa artystyczna w wykonaniu orkiestry dętej GOK oraz Towarzystwa Śpiewaczego „LIRA”.

29-29.IX.2013r. - wycieczka turystyczna „Poznajemy Roztocze i Lubelszczyznę” - Lublin, Zwierzyniec, Tomaszów Lubelski, Szczebrzeszyn, Susiec i inne ciekawe miejsca. Uczestniczyło 30 osób.

13.X.2013r. -  wyjazd do teatru ROMA do Warszawy na „Deszczową Piosenkę” - uczestniczyło 54 osoby.

22.X.2013r. - szkolenie „ Estetyczne i funkcjonalne zagospodarowanie zagrody wiejskiej” oraz wspólne przygotowanie potraw.

26.X. 2013r. -  występ Towarzystwa Śpiewaczego „LIRA” na otwarciu świetlicy wiejskiej w Cisówce.

27.X. 2013r. - spotkanie organizacyjne grupy AA .

11.XI.2013r. - Święto Niepodległości - oprawa artystyczna przy pomniku, nagłośnienie, akademia (występ dzieci ze Szkoły Podstawowej ze Stanisławowa z programem „Jak Tomek chciał zostać żołnierzem”, występ Towarzystwa Śpiewaczego „LIRA”, występ orkiestry dętej. Uczestniczyło ok. 100 osób;

5.XII.2013r.  - wykonanie dekoracji świątecznej na świerku w stanisławowskim parku oraz na budynku GOK;

6.XII.2013r. - cykl spotkań dla dzieci „Szlakiem tradycji”,

spotkanie I: godz. 10.00 – składanie życzeń z okazji Świąt Bożego Narodzenia oraz rozdawanie słodyczy przez Św. Mikołaja mieszkańcom Stanisławowa oraz w Szkole Podstawowej , w Gimnazjum, w Przedszkolach oraz zakładach pracy; godz. 15.30 – spotkanie dzieci z Mikołajem w sali GOK. Gra dydaktyczno-integracyjna oparta na legendzie o Św. Mikołaju, rozmowa na temat skojarzeń dotyczących Mikołajek, odczytanie listu od Świętego Mikołaja, rozdawanie przez Św. Mikołaja słodkich upominków.

20.XII.2013r. - cykl spotkań dla dzieci „Szlakiem tradycji”

spotkanie II: godz. 16.00 – zabawy na podstawie  „Opowieści wigilijnej” Karola Dickensa, tradycje kolędowania, wspólne śpiewanie kolęd, puszczanie lampionów szczęścia.

20.XII.2013r. - Turniej Piłkarzyków Stołowych.

31.XII.2013r. - Powitanie Nowego Roku 2014, pokaz sztucznych ogni w stanisławowskim parku,

6.I. 2014r. - „Wieczór kolęd” - koncert w wykonaniu orkiestry dętej oraz Towarzystwa Śpiewaczego „Lira” - udział wzięło ok. 100 osób;

10.I.2014r. - cykl spotkań dla dzieci „Szlakiem tradycji”

spotkanie III „KARNAWAŁ”: godz. 16.00 - tradycje karnawału np. zapusty, reduty, podkurek, ostatki, bal maskowy w strojach karnawałowych, wizyta spóźnionego gościa z balu z poprzedniej epoki;

Cykl spotkań „Szlakiem tradycji” został zorganizowany przy pomocy FUNDACJI ROZWOJU WOLONTARIATU wolontariuszy z programu „PROJEKTOR – WOLONTARIAT STUDENCKI”.Spotkania odbyły się
w dniach 6.XII.13 r., 20.XII.13 r., 10.I.14 r.

Należy przypomnieć, iż Gminny Ośrodek Kultury od roku 2011 współpracował z WOLONTARIATEM w Mińsku Maz. Zajęcia organizowane dla dzieci podczas ferii zimowych oraz wszystkie wyjazdy dla dzieci, które były organizowane przez GOK od roku 1997 odbyły się na zasadach wolontariatu. Współpraca ta przyczyniła się do zmniejszenia kosztów tak dla Ośrodka Kultury jak i dla rodziców.

13.I.2014r. - XXII Finał WOŚP - Tęczowa Zumba, koncert Towarzystwa Śpiewaczego „LIRA”, koncert orkiestry dętej GOK, licytacja orkiestrowych gadżetów,koncert BOBIEGO gwiazdy DISCO POLO, koncert Magdy Beredy, ŚWIATEŁKO DO NIEBA - pokaz fajerwerków, TEATR OGNIA - występ przed budynkiem Gok-u;

20.I.-30.I.2014 r. - „Ferie w GOK”- w programie m.in.: projekcja filmu dla dzieci „Kurdowie”, pokaz sztuki iluzjonistycznej, warsztaty plastyczne pod okiem artysty rękodzieła ludowego - wyplatanie koszyków z papieru gazetowego, zdobienie wazoników metodą decoupage, robienie kwiatów z bibuły, warsztaty kulinarne, bal karnawałowy we wcześniej przygotowanych samodzielnie maskach. Zabawy i opiekę nad dziećmi prowadzili wolontariusze.

19.III.2014r. - „Świąteczne gotowanie” – spotkanie kulinarne i wspólne przygotowywanie potraw zdrowej żywności przez mieszkanki gminny Stanisławów,

30.III. 2014r. - wyjazd na Misterium Męki Pańskiej  do Czerwińska.

Ponadto w Gminnym Ośrodku Kultury odbywają się zajęcia stałe.
I tak:

Poniedziałek - godz.18.00 - 20.00 - Towarzystwo Śpiewacze „LIRA” (próba chóru);
Czwartek - godz.17.00 - 19.00 - Towarzystwo Śpiewacze „LIRA” (próba chóru);  - godz.19.00 - 21.00 - orkiestra dęta (próba);
Sobota - godz.8.30 - 15.15 - nauka jęz. angielskiego;
Niedziela - godz.17.00 - 19.00 – spotkania grupy AA;

Koło Emerytów - cykliczne comiesięczne spotkania  w każdy pierwszy wtorek miesiąca o godz.16.00 oraz spotkania okolicznościowe.

Zebrania wiejskie, szkolenia rolnicze i inne wg ustalonych terminów.

W 2013 roku i I kwartale roku 2014 w Gminnym Ośrodku Kultury odbyły się 48 imprezy rodzinne.

Elżbieta Król

Dyrektor GOK

4gbp.jpg7przedszkole.jpg1ugstanislawow.jpg6zspustelnik.jpg3spstanislawow.jpg5spladzyn.jpg2ws.jpg